Asset Publisher Asset Publisher

Ptasielove

Jak mówi przysłowie: „Przez żołądek do serca”. To właśnie z miłości do skrzydlatych przyjaciół spotkaliśmy się w Szkole Podstawowej nr 4 w Nowogardzie z uczniami klasy II, aby przygotować ptasi przysmak - pyszną szyszkę.

Edukator z Nadleśnictwa Nowogard został zaproszony przez wychowawcę uczniów drugiej klasy na zajęcia dotyczące zachowania i dokarmiania zwierząt zimą. Okazją był obchodzony 11 lutego – Ogólnopolski Dzień Dokarmiania Zwierzyny Leśnej oraz …, tak się akurat złożyło, przypadające 14 lutego Walentynki.  

Postanowiliśmy skupić się na działaniu. Każdy uczeń otrzymał zestaw do samodzielnego zrobienia karmnika z szyszek. Przygotowaliśmy talerzyki i rękawiczki. W kuchence mikrofalowej podgrzaliśmy tłuszcz i zabraliśmy się do pracy.

Podajemy przepis na nasz ptasi przysmak: roztopiony tłuszcz wołowy, olej roślinny, kukurydza, orzechy ziemne, pszenica, sorgo, proso, słonecznik, groch, len, rzepak. W górnej części szyszki zawiązaliśmy sznurek. Masą powstałą z wymienionych składników wypełniliśmy wszystkie wolne przestrzenie szyszki (polecamy szyszki sosny czarnej – są dużo większe od sosny pospolitej), poczekaliśmy aż tłuszcz zwiąże nasze ziarenka i powiesiliśmy nasze sycące szyszki na drzewie.

Każdy etap naszych zajęć uwieczniliśmy na zdjęciach. Zapraszamy do ich obejrzenia.