Lista aktualności Lista aktualności

Leśne „witaminy” wczesną wiosną

Kalendarzowa wiosna już jest. Wiadomo jednak, że „Kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy trochę lata”. Wiadomo też, że zanim pojawią się pierwsze witaminy z lasu, tzw. sezon wiosna 2021, musi upłynąć jeszcze sporo czasu. Z czego korzystać na tzw. przednówku ? Gdzie szukać witamin z lasu o tej porze roku ?

Wczesna wiosna tak ma, czasami dzień wita nas słońcem a czasami deszczem (ostatnio nawet śniegiem !). Jesteśmy ospali po zimie, bez energii i zapasu witamin, tak potrzebnych do walki z wszelkimi chorobami. Brakuje nam świeżych owoców i warzyw tzw. nowalijek (a przynajmniej tych rodzimych !!!), ale jest na to rada. Można, a nawet trzeba o tej porze roku, skorzystać ze spiżarni np. zaprzyjaźnionej Leśniczyny (oczywiście Babcia czy Mama też może się sprawdzi w tej roli ;-)  i zasilić nasz organizm w naturalnie zachowane dary natury (póki jeszcze tam są !!!).  Cóż w tej spiżarni możemy znaleźć ?   

  • suszone kwiaty Bzu czarnego czy lipy – do zaparzenia filiżanki rozgrzewającej  herbatki,
  • owoce jeżyny w syropie – pyszne na pierwsze śniadanie np. w postaci jogurtu,
  • syrop z owoców maliny – idealny do polania budyniu, kaszki czy lodów,
  • mrożone owoce Borówki czernicy – potocznie zwanej jagodą.  Wprost wymarzone do posypania ciasta drożdżowego (oczywiście przed pieczeniem ;-)                                                                                                                      

Każda spiżarnia – jeśli tylko jest ważna w życiu domowników – zawiera inne specjały. Zachęcamy do korzystania z zapasów.  Jeśli w Waszej rodzinie takiego miejsca jeszcze nie ma, czas to zmienić. Spiżarnią może być przecież jedna z szafek w kuchni. Podpowiadamy, że niedługo swoje pędy puści sosna. Syrop z młodych pędów sosny może być początkiem Waszej leśnej, zdrowej, leczniczej spiżarni.